Uw winkelwagen is leeg

Onze OpleidingslocatieS:

Kasteel de Essenburgh in Hierden & 
Landgoed Saint Raphael in de Dordogne, Frankrijk.


 Achtergrond informatie
 1
652
 De voorkant van De Essenburgh bestaat uit twee huizen met   twee daken. De rechterkant is groter dan de linker. Dit lijkt erop   te wijzen dat het huis niet in een keer gebouwd is. Het is in 13   jaar gebouwd en was in1652 klaar. Het is gebouwd door de   familie Coolwagen die indruk wilde maken om toegelaten te
 worden tot de 
Ridderschap. Dat lukte niet omdat zij Rooms
 
Katholiek waren. De familie Coolwagen kwam steeds in grotere
 sociale en
financiële problemen. 

1680
Rond 1680 is de Essenburgh verkocht, aan de Amsterdamse koopman Zacharias Breske. 
1691
In 1691 werd het pand eigendom van Cornelis Noorman, gehuwd met Catharina Coeck uit Harderwijk.Noorman liet het huis na aan zijn twee stiefzonen William en Cornelis Marquis. Deze nieuwe eigenaren waren grotendeels absent. Het huis was nu dan ook bedoeld als buitenhuis voor de zomer. De gebroeders Marquis vergrootten de status van het kasteel door enkele stoelen in de Nederduitsgereformeerde kerk te Nunspeet te kopen. 
1714 In 1714 ging het huis voor 3000 rijksdaalders over naar een nieuwe eigenaar, Leonard van Heteren.. Leonard overleed in 1720 en zijn weduwe hertrouwde met Anthony van Westervelt. Westervelt was rijk geworden was door de handel in vis. Hij belegde zijn geld in landerijen in Harderwijk., Ermelo en bij Nijkerk. Na Anthony's dood ging alles over naar zijn zoon Heribert. Heriberts kinderen bereikten slechts drie dochters de volwassen leeftijd. Zij bleven ongehuwd. Na hun dood vererfde het enorme landgoed aan de nazaten Van Westervelts, onder andere de families De Vries en Sandberg. De Essenburg kwam in het bezit van Aleyda Johanna van Westervelt, gehuwd met Samuël Johannes Sandberg. 
1832 In 1832 bezat S.J. baron Sandberg in Nunspeet ruim 334 hectare. Samen met W.J. de Vries was hij eigenaar van ruim 551 hectare in Vierhouten. In de gemeente Harderwijk bezat hij nog eens 532 hectare. Harderwijk besloeg toen 3200 hectare, waarvan 1030 hectare in Hierden. Sandberg bezat dus 1/6 van de oppervlakte van Harderwijk. Hierbij moet men bedenken dat de familie Sandberg ook nog uitgebreide bezittingen in Overijssel bezat. Sandberg van Essenburg en enkele anderen stond grond af voor de aanleg van een spoorlijn van Amersfoort naar Zwolle. Als voorwaarde stelden zij dat ten eeuwige dage een trein zou stoppen op een nabij Hulshorst te bouwen station. De Nederlandsche Centraal Spoorweg Maatschappij ging hiermee akkoord. Ondanks de belofte werd station Hulshorst in 1987 opgeheven. 
1910 In 1910 woonde de douairière Sandberg, met haar dochter op het kasteel. Ze hadden drie dienstbodes in het 19 vertrekken tellende huis. 
1924 In 1924 verkocht de familie Sandberg al haar bezittingen in de buurt van Harderwijk. Behalve De Essenburg en de daartegenover staande villa Klein Essenburg worden de rentmeesterwoning en 15 boerderijen in de catalogus van de openbare verkoping vermeld. De meeste goederen, waaronder ook de Essenburg, werden opgekocht door speculanten. Mevrouw Goekoop-De Jong koopt enkele jaren later De Essenburg. Zij liet het kasteel grondig verbouwen. Het interieur werd volledig gewijzigd. De eetkamer veranderde in een hal, waarin een majestueuze trap werd aangebracht. Ook de directe omgeving, de tuinen en vijvers, werd sterk veranderd. 
1943 In 1943 kwam het kasteel in handen van Bernard Carp, een collaborateur. In en vlak na de oorlog verbleven achtereenvolgens Duitse soldaten en evacués in het huis. 
1947-1950 onbewoond.
1950 In 1950 kochten de Norbertijnen uit Heeswijk-Dinther (Noord-Brabant) De Essenburg. Zij richten het kasteel in tot klooster. 
1969 In 1969 begonnen zij een vormingscentrum in het kasteel. Sinds 1979 is het mogelijk in De Essenburg te trouwen.
2012 Sinds okrober 2012 vinden de nascholingen en opleidingen in Nederland plaats in het prachtige Kasteel de Essenburgh in Hierden, midden op de Veluwe. 

Voor de routeplanner gebruik je de volgende gegevens:
Hotel Kasteel de Essenburgh
Zuiderzeestraatweg 199, 3849 AE Hierden 
0341 - 451841

LANDGOED SAINT RAPHAEL IN DE DORDOGNE, FRANKRIJK


 U ervaart een oase van rust midden in een UNESCO beschermd 
 stiltegebied. 
Wandel door onze bossen en pluk bramen of zoek
 tamme kastanjes en paddestoelen. U kunt lekker onder een boom
 zitten of genieten van het mooie privé zwembad.
 
Het terrein is geschikt voor mensen die willen genieten van de
 ruimte en stilte midden in de natuur.
 
Op slechts enkele kilometers afstand bevindt zich St.Cypriën met
 winkels, een zondagse markt en een grote supermarkt. Verder zijn
 er vele excursiemogelijkheden. Er is een verwarmd zwembad van
 5 x 10 meter op ons terrein. 

Een nascholing op deze locatie blijkt een uitstekende manier om op verhaal te komen. U geniet van de prachtige omgeving, de verzorging, de wijn en de cultuur. Een prettige manier om positieve energie op te doen en een burnout te voorkomen.

Adres in Frankrijk
SAINT RAPHAEL,
24220 Meyrals, France.
Tel./ fax: 0033-553590284

Klik hier voor een uitgebreide routebeschrijving.

Nieuws

GRATIS INTERACTIEVE LEZING OVER LEIDERSCHAP

Lees meer

Ieder mens kan tot op hoge leeftijd leren Ieder mens heeft een positieve intentie Ieder mens heeft het recht op erkenning en waardering.

Lees meer

Leer werken met inzetbaarheidsmatrix! 13 april !

Lees meer