Nieuwe zesdaagse nascholing Strategische Bedrijfsgezondheidszorg
05 oktober 2021 

Nieuwe zesdaagse nascholing Strategische Bedrijfsgezondheidszorg

Wat is bedrijfsgezondheidszorg?
De bedrijfsgezondheidszorg is een complex gebied waarbij de werkgever zich laat adviseren door een bedrijfsarts. Bedrijfsartsen beoordelen, beschermen, bewaken en bevorderen de fysieke en mentale inzetbaarheid: niet alleen van een individu, maar van de organisatie als geheel. Bedrijfsartsen hebben vaak onvoldoende tijd om fundamenteel onderzoek te doen.

Zij vragen dan een oordeel en advies aan een externe deskundige.

Wie zijn wij?
Kouwenhoven Opleidingen is geen organisatieadviesbureau maar een opleidingsinstituut. Wij zijn deskundig op het gebied van versterken van de mentale inzetbaarheid en voorkomen van mentaal verzuim.
Als je de winst wil verhogen, dan vraag je advies aan een organisatieadviesbureau.
Als je de mentale inzetbaarheid wilt verhogen dan vraag je ons om een mental scan.

Wat is een mental scan?
Met een mental scan onderzoeken wij de mentale inzetbaarheid van werknemers, teams, afdelingen of van de organisatie als geheel. Een mental scan is vergelijkbaar met een bouwkundig onderzoek. Het is een essentieel onderdeel van de bedrijfsgezondheidszorg. 

Je ontvangt een bouwpakket
Op grond van de resultaten van een mental scan krijg je een op maat gemaakte handleiding. Hiermee versterk de mentale conditie met eenvoudig gereedschap.
Het Mentaal Inzetbaarheidsmodel is ontworpen door de Werkgroep Mentale Inzetbaarheid. Het is een aanvulling van het eigen regiemodel.
In deze blog lees je meer.

Wat is mentale inzetbaarheid?
Mentale inzetbaarheid betekent dat je met plezier je werk doet en aan het eind van de dag met voldoening terugkijkt op de bereikte resultaten. Het omgekeerde van mentale inzetbaarheid is mentaal verzuim.

Wat is mentaal verzuim?
Bij mentaal verzuim ben je niet in staat om hun werk te doen. Dat kan iedereen overkomen, maar het komt vooral voor bij plichtsgetrouwe werknemers die met veel inzet hun werk doen. Als zij klachten krijgen melden zij zich niet ziek. Met als gevolg dat zij verzuimen op hun werk.

Mentaal verzuim is een sluipend gevaar:
1. Het is besmettelijk.
Als de een langzamer werkt, dan gaan anderen dat ook doen. Dit kan ertoe leiden dat   niet alleen een individu maar ook een team,
een afdeling of een organisatie als geheel besmet raakt.
2. Het is niet zichtbaar.
En iets wat niet zichtbaar is kan je ook niet managen. De meeste organisaties hebben   wel een fysiek verzuimbeleid maar geen mentaal verzuimbeleid.
3. Het ontstaat geleidelijk.
Iets wat geleidelijk ontstaat leidt niet tot een actie.
Denk maar aan de gekookte kikker.

Wat is een mental scan?
Mentaal verzuim voorkom je met het maken van een mental scan. Een scan is een onderzoek in de vorm van een meting met behulp van interviews en vragenlijsten. Op grond van deze meting stellen wij een bouwpakket samen  waarmee je de mentale inzetbaarheid versterkt.

Het bouwpakket bestaat uit duidelijke handleidingen en eenvoudig gereedschap. Hiermee bouw je de mentale inzetbaarheid op net zoals je een Ikea-meubel in elkaar zet.

Een gemeenschappelijke taal
Het bouwpakket is gebaseerd op de Transactionele Analyse (TA); een communicatiemodel waarin de autonomie en de zorg voor mensen centraal staan.

Eric Berne (1910-1970), de grondlegger van de TA had de visie dat:

  • Ieder mens kan leren tot op hoge leeftijd
  • Ieder mens (op 2% na) een positieve intentie heeft (‘Ik ben OK, jij bent OK’)
  • Ieder mens recht heeft op erkenning en waardering (strooks).

Het mentaal inzetbaarheidsmodel
In het eigen regiemodel staat het versterken van de rol van de werkgever en de leidinggevende centraal. In het mentaal inzetbaarheidsmodel staat het versterken van de rol van de werknemer, het team of de afdeling centraal. Beide modellen vullen elkaar dus aan.

Hoe bouw je de mentale inzetbaarheid op?
Mentale inzetbaarheid is te vergelijken met een muurtje dat is opgebouwd met vier mentale bouwstenen:
1. Denken
2. Voelen
3. Willen
4. Doen

Wanneer ben je mentaal inzetbaar?
Je bent als individu, als team of als organisatie mentaal inzetbaar als de fundering sterk is en het muurtje recht is gemetseld. Dit wil zeggen dat je logisch denkt, adequaat met gevoelens omgaat, weet wat je wilt en doelgericht handelt, afgestemd op de eisen uit de omgeving.

Je bent dan stressbestendig en doet geïnspireerd en doelgericht je werk.

De chronologische stappen
De vier mentale bouwstenen verbind je met elkaar tot een systeem. Dat doe je door de bouwstenen in de juiste volgorde te metselen. Je begint met logisch denken om de feiten vast te stellen. Vervolgens gebruik je de gevoelens om het probleem te analyseren. Daarna draai je het probleem om in het tegendeel en formuleer je wat je wil; het doel. De vierde stap is het kiezen van de acties die leiden tot het doel.

Het verband
De stenen kan je met elkaar verbinden met cement. In een team, een afdeling of een organisatie doe je dat door middel van respecteren van elkaars waarden en het geven van waardering.

Mentale draagkracht
Met een recht gemetseld mentaal muurtje ben je belastbaar en bestand tegen problemen. Net zoals een echt muurtje ook belastbaar is en bestand is tegen storm en regen. Dit heet je mentale draagkracht.

Wil je de rest lezen uit deze blog over dit model en de aanpak? Vraag dan hier de whitepaper aan!

Of schrijf je in voor de eerstvolgende zesdaagse nascholing Strategische Bedrijfsgezondheidszorg. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen